Domowa spiżarnia w kuchni – jak utrzymać w niej porządek?

Spiżarnia to miejsce przechowywania zapasów, a także symbol dobrze zorganizowanego gospodarstwa domowego. Magazynowanie żywności pozwala nie tylko oszczędzać pieniądze, ale również zyskać pewność, że w każdej chwili mamy pod ręką wszystko to, czego potrzebujemy do przygotowania posiłków. Warto jednak wiedzieć co nieco zarówno o organizacji spiżarni, jak i o utrzymaniu w niej porządku. Sprawdź, jak zarządzać domowymi zapasami i cieszyć się zawsze dobrze zaopatrzoną kuchnią.

Spiżarnia w domu
Spiżarnia w kuchni
Organizacja spiżarni
 Porządek w spiżarni

Czy warto mieć spiżarnię w domu?

Kiedyś dodatkowe pomieszczenie na zapasy żywności było standardem w polskich domach. Z czasem zaczęto rezygnować z tego rozwiązania kosztem innych udogodnień. Coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością oraz gotowaniem posiłków z produktów wysokiej jakości sprawiło, że spiżarnia w kuchni ponownie stała się czymś pożądanym. Operując nawet niewielką przestrzenią, można gromadzić żywność, co jest szczególnie przydatne w przypadkach nieprzewidzianych sytuacji, jak np. trudności w dostępie świeżych produktów lub nagłe odwiedziny gości.

Zalety domowej spiżarni:

  • oszczędzanie pieniędzy – kupując produkty w większych ilościach lub korzystając z promocji, można znacząco obniżyć koszty codziennych zakupów. Spiżarnia umożliwia przechowywanie tych produktów w sposób zorganizowany i łatwo dostępny.
  • mniejsze marnowanie żywności – dzięki właściwemu przechowywaniu i organizacji spiżarni da się lepiej planować posiłki i wykorzystywać zapasy, zanim stracą swoją świeżość.
  • podstawowe produkty dostępne pod ręką – to duże ułatwienie dla osób, które regularnie gotują w domu albo przygotowują porcje dla dużej rodziny.
  • lepsza organizacja kuchni – przechowywanie zapasów w oddzielnym, specjalnie do tego przeznaczonym miejscu, zwalnia przestrzeń w kuchni i ułatwia utrzymanie jej w czystości.

Warto pamiętać, że aranżacja spiżarni w domu wiąże się również z początkową inwestycją w wyposażenie – tylko w ten sposób można zachować pełen ład i porządek. Trzeba wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby wszystkich mieszkańców i wybrać rozwiązania, które będą spójne z dostępną przestrzenią.

Przeczytaj też:  mała i składana drabinka do kuchni.

Sprawna organizacja spiżarni

Aby spiżarnia spełniała swoją funkcję i była praktyczna w codziennym użytkowaniu, kluczowa jest jej odpowiednia organizacja. Dobre zarządzanie przestrzenią sprawi, że to niewielkie pomieszczenie stanie się jeszcze bardziej funkcjonalne.

Zacznijmy od sposobów przechowywania. Warto postawić na półki, których wysokość można swobodnie regulować. Dzięki temu da się w łatwy sposób ustawiać różne produkty, nie obawiając się o ich wielkość. Co może pomóc w utrzymaniu porządku w spiżarni? Z pewnością różnego rodzaju systemy przechowywania takie jak pojemniki, koszyki, pudełka czy obrotowe talerze.

Co jest jeszcze ważne w domowej spiżarni z perspektywy organizacyjnej? Stosowanie systemu FIFO (First In, First Out), czyli umieszczanie nowszych produktów za starszymi. W ten sposób żywność jest wykorzystywana w kuchni zgodnie z kolejnością zakupu, co minimalizuje ryzyko przeterminowania się zapasów. Regularne sprawdzanie terminów ważności oraz planowanie posiłków na podstawie tych produktów, które zbliżają się do daty przydatności do spożycia, to kolejny krok do efektywnej organizacji spiżarni.

Utrzymując porządek i systematycznie zarządzając przestrzenią w spiżarni w kuchni, można znacznie ułatwić sobie życie i czerpać pełne korzyści ze zgromadzonych zapasów.

Sposoby na porządek w spiżarni

Spiżarnia to zwykle niewielkie pomieszczenie, dlatego zachowanie w niej porządku jest bardzo istotne. Oto kilka praktycznych sposobów na organizację, które pomogą zachować ład.

  • Wyznacz produktom konkretne miejsce. Podział na kategorie ułatwia zarządzanie zapasami i skraca czas poszukiwania potrzebnych składników. Osobne półki lub koszyki można przypisać konserwom, żywności sypkiej, przyprawom czy napojom. W ten sposób łatwo można sprawdzić, czy zapasy w domowej spiżarni powoli się nie kończą i sukcesywnie uzupełniać listę niezbędnych zakupów.
  • Pamiętaj, aby rozmieszczać produkty zgodnie z ich zastosowaniem, a także indywidualnymi wymaganiami. W zasięgu wzroku ustaw składniki najczęściej wykorzystywane w kuchni. Miejsce cięższych konserw zawsze jest na górnych półkach. Natomiast ziemniaki i cebula, a także owoce, które można przechowywać poza lodówką, czują się najlepiej tam, gdzie jest sucho i ciemno, czyli na dolnych półkach.
  • Wykorzystanie dostępnej przestrzeni, w tym drzwi spiżarni w domu, może znacząco zwiększyć jej funkcjonalność. Można zamontować specjalne organizery na mniejsze przedmioty, takie jak przyprawy czy sosy. Haczyki i wieszaki są idealne do zawieszania ścierek, rękawic czy nawet lekkich narzędzi kuchennych.
  • Transparentne pojemniki nie tylko ułatwiają identyfikację zawartości bez konieczności otwierania, ale również chronią żywność przed szkodnikami. Etykiety z datą zakupu lub terminem ważności pomagają w zachowaniu świeżości produktów i zapobiegają ich marnowaniu.

Regularne sprzątanie jest istotne nie tylko ze względów higienicznych, ale również pomaga w utrzymaniu porządku w spiżarni. Oczyszczanie półek z okruchów kierując się z góry na dół i regularne przecieranie pojemników zapobiega gromadzeniu się brudu, a jednocześnie jest okazją do stałej weryfikacji zapasów.

Jak posprzątać domową spiżarnię?

Aby porządnie wyczyścić spiżarnię, trzeba dostać się do wszystkich zakamarków. Jeśli jest Ci trudno sięgnąć do wysoko położonych półek i pozbyć się wszelkich nieczystości, mamy na to radę! Jeżeli brakuje Ci naprawdę niewiele, wystarczą małe schodki, które są lekkie i zajmują niewiele miejsca, dzięki czemu możesz je swobodnie przechowywać nawet w j spiżarni w kuchni. Szczególnie polecamy kompaktowy wariant Treppy Plusline dostępny w 5 kolorach.

Twój schowek ma bardziej pokaźne rozmowy, a górne półki znajdują się zupełnie poza Twoim zasięgiem? W takim razie sięgnij po drabinę jednostronną, która zajmie mało miejsca, a wciąż pozwoli Ci zachować porządek w spiżarni. Modele aluminiowe są lekkie, więc mogą z nich korzystać nawet osoby starsze. Antypoślizgowe stopnie oraz stopki zapewniają pełen komfort i stabilność nawet na większej wysokości.

Zależy Ci na nieco bardziej uniwersalnym modelu, który przyda się również podczas innych czynności takich jak mycie okien czy zmiana firanek? Lepszym wyborem w tym przypadku okaże się drabina dwustronna, która mimo większych gabarytów wciąż nie sprawia problemów z przechowywaniem. Pamiętaj jednak, że nie każdy model zmieści się w wąskiej spiżarni w domu.

Mają Państwo pytania? Chętnie doradzimy!